
Panourile fotovoltaice au un randament energetic excelent si pot creste si valoarea unei proprietati.
Instalare si montaj de panouri fotovoltaice de ultima generatie
Fiecare instalare de panouri fotovoltaice implica mai multe etape, alegerea locului de instalare fiind prima. Un bun electrician de panouri fotovoltaice va alege locurile expuse la soare pentru un montaj de panouri fotovoltaice.
Pentru cele mai multe firme de montaj de panouri fotovoltaice, urmeaza instalarea monturii. Fenomenele naturale pot afecta panourile si montura le da stabilitate.
In pasul nr.3, cele mai multe firme de panouri fotovoltaice vor monta sinele mobile si suportul metalic. Ideal, o instalatie de panouri fotovoltaice trebuie realizata la minim 6cm fata de acoperis. Un montaj de panouri fotovoltaice pe casa include si folosirea unui adeziv.
Calcularea unghiului de inclinare este esentiala pentru orice montare de panouri fotovoltaice on grid sau off grid. Un solar tracker va urmari pozitia soarelui si alinia corect panourile solare.
Tipuri de panouri fotovoltaice pe care le instalam
Instalam diverse tipuri de panouri fotovoltaice, cele mai populare fiind:
- Panouri fotovoltaice monocristaline
Compus din celule solare monocristaline in culoare uniforma, acest panou are eficienta de conversie a mai inalta decat alte tipuri de panouri. Este rezistent la caldura si rezista 30 de ani. Celulele sale sunt octogonale.
- Panouri fotovoltaice policristaline
Aceste panouri sunt compuse cu mai mule cristale de silicon intr-o singura celula fotovoltaica. Suprafata acestor panouri albastru stralucitor arata ca un mozaic. Eficienta lor variaza intre 13 si 15%.
- Panouri fotovoltaice amorfe
Panourile solare amorfe nu contin celule, fiind create printr-un proces de depunere care formeaza materialul de silicon direct pe substratul de sticla. Eficienta lor variaza intre 8 si 9%.
- Panouri fotovoltaice bifaciale
Celulele solare au expunere pe ambele parti, spatele panourilor bifaciale fiind reflectorizant. Aceste panouri sunt total transparente si au o structura solida. Ele sunt blande pentru ochiul uman.
- Panouri fotovoltaice hibride
Tehnologia fotovoltaica si cea termala sunt utilizate pentru realizarea panourilor hibride. Ele produc concomitent energie electrica si caldura. Spre deosebire de panourile fotovoltaice clasice si cele termale care absorb doar lumina infrarosie si ultravioleta, panourile hibride colecteaza tot spectrul luminii.
- Panouri fotovoltaice half-cut/half cell
Aceste panouri au celule asemanatoare celor solare din silicon, dar sunt taiate cu un laser special in jumatate. Astfel, in loc sa aiba 60 de celule cum are un panou solar clasic, panoul half-cut/half-cell are 120 de celule. Rezistente in timp si cu risc minim de crapare, aceste panouri performeaza mai bine decat modelele clasice in conditii de lumina redusa si umbrire.
- Panouri fotovoltaice Q-cells
Panourile fotovoltaice q-cell sunt printre cele mai populare in Europa si America, avand un randament de pana la 20.8%. Ele sunt realizate cu celule solare premium care performeaza optim si cand vremea este urata, sau lumina este difuza.
Montaj sisteme panouri fotovoltaice dupa tipul de utilizare
Modul de folosire a panourilor fotovoltaice este un criteriu de diferentiere a acestora:
- Panouri fotovoltaice cu baterii/ off grid
Daca locuiti in zone izolate, indepartate de reteaua electrica nationala sau daca estimati ca sunt prea mari cheltuielile de bransare la retea, optati pentru panourile cu baterii/off-grid. Acumulatorii necesari pentru stocarea energiei electrice generate de panouri au costuri substantiale si necesita schimbare periodica. Chiar si asa, sistemul cu baterii/off-grid asigura independenta de reteaua nationala electrica si nu impune autorizatii sau avize de instalare.
- Panouri fotovoltaice cu injectie in retea/on grid
Panourile fotovoltaice cu injectie in retea/on grid sunt utile in zonele deja racordate la reteaua electrica nationala. Ele elimina nevoia de baterii sau acumulatori pentru stocarea energiei de la panouri. Energia electrica produsa de panouri se consuma direct, excesul fiin injectat in reteaua nationala. Costurile pentru aceste panouri sunt mai mici decat ale celor cu baterii/off grid, dar aveti nevoie de avize si autorizatii pentru instalare.
- Panouri fotovoltaice hibride cu cogenerare solara
Pentru locatiile care folosesc zilnic mari cantitati de apa calda, se recomanda panourile fotovoltaice hibride cu cogenerare solara. Cogenerarea solara are beneficii importante. Prin cada de otel din spatele unui panou hibrid trece lichidul care raceste celulele solare, dar care incalzeste si apa menajera. Iarna, acest lichid va ajuta la degivrarea panoului si topirea zapezii.
Instalatii sisteme panouri fotovoltaice dupa locul utilizarii
Locurile in care se pot folosi panouri fotovoltaice sunt numeroase:
- Panouri fotovoltaice casa/uz casnic
Casa trebuie sa fie foarte bine izolata pentru a obtine rezultate. Se pot imbina panouri solare cu panouri fotovoltaice.
- Panouri fotovoltaice apartament
Aveti nevoie de panouri, convertor si acumulator, panourile radiante fiind bune alegeri pentru apartament.
- Panouri fotovoltaice la bloc
Cheltuielile la intretinere dupa instalarea de panouri la bloc pot descreste si cu 20%. Ele ajuta la incalzirea apei, scutind de plata gazelor mai bine de 8 luni in an.
- Panouri fotovoltaice balcon
Le puteti folosi primavara si toamna cu centrala termica precum sursa de baza. Panourile montate pe balustrada balconului ajuta la incalzirea apei menajere.
- Panouri fotovoltaice de putere mare
Aceste panouri au dimensiuni mari si nu pot fi montate pe acoperisuri de case. Puterea si dimensiunile lor sunt adecvate sistemelor complexe si de mari dimensiuni.
- Panouri fotovoltaice hala
Halele industriale si de productie pot fi alimentate si cu ajutorul sistemelor fotovoltaice on-grid trifazate. Surplusul de energie fiind trimis in retea.
- Panouri fotovoltaice industriale
Tot mai multe companii se implica in demersurile de economisire a resurselor naturale, optand pentru panouri fotovoltaice.
Service panouri fotovoltaice: verificare, depanare, reparatii
Panourile necesita curatare constanta de praf si murdarie. Angajati in fiecare an firma specializata pentru verificarea cablurilor, a componentelor mecanice, sigilarilor, etc.