
Cum resursele naturale pentru alimentarea cu energie electrica se diminueaza, tot mai multi clienti opteaza pentru solutiile alternative. Panourile fotovoltaice sunt astfel de optiuni, transformand radiatia solara direct in energie electrica.
Instalare si montaj de panouri fotovoltaice de ultima generatie
O instalare de panouti fotovoltaice este mereu unica, fiecare spatiu de instalare fiind unic. Un electrician de panouri fotovoltaice va indeparta toate obstacolele care pot umbri panourile. Un motaj de panouri fotovoltaice poate fi periculos. Contactati firme de montaj de panouri fotovoltaice ce realizeaza instalari cat mai sigure.
Traversam anumite etape pentru fiecare instalatie de panouri fotovoltaice. Ne numaram printre acele firme de panouri fotovoltaice care ajusteaza instalarea la fiecare locatie. La un montaj de panouri fotovoltaice pe casa, recomandam folosirea de solar tracker, pentru a orienta panourile conform soarelui.
Fie ca doriti o montare de panouri fotovoltaice on grid sau off grid, etapele vor fi:
Selectarea locului (acoperis, sol—un loc cu expunere solara, orientate spre sud sau est)
Instalarea monturii pentru mentinerea pozitiei panourilor, indiferent de vreme
Montarea panourilor (cu sine mobile si suport metalic)
Calcularea unghiului, in functie de latitudinea casei. Cele mai multe acoperisuri in romania au unghi de inclinatie intre 30 si 45 grade.
Tipuri de panouri fotovoltaice pe care le instalam
Tehnicienii nostri dispun de experienta si echipamentele necesare instalarii de diverse tipuri de panouri fotovoltaice:
- Panouri fotovoltaice monocristaline
Aceste panouri ofera cel mai inalt randamenta de convertire a luminii in energie. Ele sunt adecvate in spatiile vaste si proiectele cu spatiu limitat. Rata lor de eficienta depaseste si cu 10% rata altor sisteme.
- Panouri fotovoltaice policristaline
Mai ieftine decat modelele monocristaline, aceste panouri isi mentin puterea chiar daca temperatura creste. Celulele panourilor monocristaline sunt negre, in timp ce acestea au celule albastre, producand o incalzire mai puternica.
- Panouri fotovoltaice amorfe
Cunoscute si ca panouri cu strat subtire, acestea convertesc 6-12% din totalul radiatiei absorbite in energie electrica. Sunt foarte flexibile si cele mai ieftine optiuni.
- Panouri fotovoltaice bifaciale
Fata de modulele clasice, aceste panouri au celule active pe ambele fete si o folie translucida pe spate. Astfel, capteaza lumina din doua parti, depasind si cu 30% in eficienta variantele clasice.
- Panouri fotovoltaice hibride
Panourile clasice fotovoltaice impartatesc o problema comuna: cu cat temperatura modulelor este mai mare, cu atat descreste randamentul electric. Problema dispare cu aceste panouri, ce-si mentin constanta temperatura celulelor. Un sistem de circulatie a apei prin tevi de cupru face posibila aceasta performanta. Temperatura ramasa de la incalizirea celulelor se foloseste la incalzirea apei menajere, panourile avand functie dubla.
- Panouri fotovoltaice half-cut/half cell
Aceste panouri au celulele diminuate la jumatate, astfel ameliorandu-se performanta si durata de viata a panoului. Modulele prezinta puteri de iesire mai mari si surclaseaza in fiabilitate modelele clasice.
- Panouri fotovoltaice Q-cells
Celule solare premium sunt utilizate pentru fabricarea acestor panouri. Fiecare celula are un strat suplimentare, razelele soarelui fiind reflectate in sus si folosite de doua ori. Panourile au performante superioare in lumina difuza si vreme urata.
Montaj sisteme panouri fotovoltaice dupa tipul de utilizare
Modul cum vor fi folosite panourile fotovoltaice reprezinta un criteriu in diversificarea lor:
- Panouri fotovoltaice cu baterii/ off grid
Panourile cu baterii/ off-grid sunt independente si adecvate in locatiile in care racordarea la reteaua nationala de energie electrica nu se poate realiza. Ele presupun folosirea si de baterii pentru a se conserva energia produsa de sistem.
- Panouri fotovoltaice cu injectie in retea/on grid
Aceste sisteme sunt potrivite pentru resedintele individuale si acolo unde se intentioneaza diminuarea costurilor de curent electric. Surplusul de energie generat de sistemul cu injectie in retea/ on grid este transmis catre reteaua electrica. Cand panourile nu pot acoperi energia necesara, sistemul foloseste surplusul din retea.
- Panouri fotovoltaice hibride cu cogenerare solara
Cu acest sistem, celulele solare sunt racite cu fluidul ce trece prin cada de otel amplasata in spatele unui panou. Fluidul se incalzeste si ajuta si la incalzirea apei menajere. Sistemul include panou fotovoltaic si collector solar. Iarna, fludiul poate ajuta la degivrarea panoului si topirea zapezii.
Instalatii sisteme panouri fotovoltaice dupa locul utilizarii
Locurile in care pot fi montate panourile fotovoltaice sunt numeroase. Iata cateva exemple comune:
- Panouri fotovoltaice casa/uz casnic
Instalarea de panouri pentru o gospodarie poate reduce factura de energie electrica si cu 40%. Pentru a afla de cate panouri aveti nevoie, trebuie sa va ghidati dupa consumul lunar de energie.
- Panouri fotovoltaice apartament
Daca spatiul va permite, puteti instala panouri si la apartament. Veti avea nevoie de mai multe autorizatii.
- Panouri fotovoltaice la bloc
Se pot monta panouri pe acoperis, cu orientare spre suds au est.
- Panouri fotovoltaice balcon
Nu sunt necesare autorizatii pentru folosirea de panouri cand vin in forma de mini-sistem format din panou si suport cu roti.
- Panouri fotovoltaice de putere mare
Spatiile cu expunere redusa la soare si spatiile de mari dimensiuni pot beneficia de montarea de panouri de mare intensitate.
- Panouri fotovoltaice hala
Pentru a acoperi nevoile de energie in hale, se recomanda instalarea de panouri on-grid trifazate. Le puteti suplimenta cu trackere solare.
- Panouri fotovoltaice industriale
Panourile fotovoltaice pot asigura alimentarea cu energie a spatiilor comerciale si industriale. Ele pot fi instalate pentru depozite, cladiri agricole, fabrici de productie, spitale, hoteluri, scoli, cladiri de birouri, etc.
Service panouri fotovoltaice: verificare, depanare, reparatii
Costurile pentru intretinerea panourilor fotovoltaice nu sunt ridicate. Dupa montaj, ele au nevoie de curatare de praf si murdarie. Anual, angajati firme specializate pentru inspectie, examinarea firelor, a conexiunilor, bateriilor, panourilor, etc.